Logo Eviness

Blog

Schuldgevoel na overlijden van je huisdier.

Ken jij ook dat gevoel? Had ik toch maar….
Was ik toch maar….

Heb jij ook schuldgevoel na het overlijden van je huisdier? Lees dan zeker verder!

De wekker loopt af, wip het bed uit… oh daar is onze poes Snuf al… kom Snuf, ik zal je eten geven. Hup naar de badkamer, een snelle hap…. . Ja, ja (kwispelende) Bobby jij krijgt ook eten. Ik zal je even snel in de tuin loslaten, terwijl ik de kippen eten geef. We gaan dan straks wel een wandeling doen, nu moet ik bijna naar het werk vertrekken. Tot straks, oma komt je deze middag nog wel even uitlaten. Deur dicht en op weg naar het werk.

’s Avonds staan de diertjes je al vrolijk op te wachten. Even een streling over het kopke en ja, je zal nu wel honger hebben. Voilà… de kommetjes gevuld, even het water verversen en ze kunnen weer verder. Eten klaarmaken, eten, mezelf even opfrissen… Bobby ziet het al gebeuren… Wij gingen vandaag toch nog wandelen? Bobby doet nog een poging om de aandacht van zijn baasje te trekken, maar tevergeefs…

puppie


Toch even een terrasje doen met mijn vrienden, de deur gaat weer dicht…. Mijn baasje is weg tot in de late uurtjes.

Dit is nu een zeer korte omschrijving van één dagje. Maar hoeveel dagen passeren er zo?
Hoe snel gaat de tijd zonder dat we beseffen, hoe en met wie heb ik deze dag nu beleefd. Heb ik nu echt quality time met mijn dierenvrienden genomen? Heb ik me eens afgevraagd hoe zij zich voelen?

Wanneer komt er spijt? Wanneer voel je je schuldig na het overlijden van je huisdier?

Mensen vertellen vaak dat wanneer hun huisdier ernstig ziek is, op sterven ligt, of reeds is overleden, ze zichzelf vragen beginnen te stellen en een terugblik werpen naar het verleden samen met hun huisdier. Dan komen er gevoelens van schuld en spijt… Ze voelen zich m.a.w. schuldig na het overlijden van hun huisdier.

Allerlei vragen, scenario’s tollen rond in je hoofd.

Had ik toch maar vaker een wandeling gemaakt, daar kon hij/zij zo van genieten. Ik had misschien vaker een knuffel aan hem/haar moeten geven. Hij kreeg niet altijd mijn aandacht en nu, nu is het te laat…Had ik misschien eerder naar de dierenarts moeten gaan, dan was hij/zij nu misschien nog bij mij. Dat ik nu toch niet gezien heb dat hij/zijn mijn aandacht trok om te laten zien dat hij/zij pijn had.

Had ik toch maar…. Was ik toch maar….

Schuldgevoelens komen vaak voor bij of na het overlijden van je liefste dierenvriend.

Wat zijn schuldgevoelens? Wat doen ze met jou?

Bij een schuldgevoel heb je te maken met niet-reële schuld. Het ontstaat omdat je iets niet hebt kunnen waarmaken, omdat je jezelf iets hebt opgelegd. Normen en waarden van jezelf en anderen spelen hierbij vaak een grote rol. Het voelt als falen.

Schuldgevoelens geven je extra stress, kosten veel energie, maken je prikkelbaar, moe, ongelukkig… Schuldgevoelens kunnen het verwerkingsproces van jouw verlies verlengen.

Tips: Hoe kan ik omgaan met mijn schuldgevoelens?

Zit even stil en neem je tijd.

Probeer te onderzoeken waar jouw schuldgevoel precies over gaat. Stel je hierbij ook eens de vraag waar jou schuldgevoelens vandaan zouden kunnen komen? (Verantwoordelijkheidsgevoel? Reeds vanuit je jeugd? Leg je de lat te hoog voor jezelf?)

Is je schuldgevoel wel terecht? Probeer je schuldgevoel eens meer te relativeren.

Stel eventueel je vragen nog aan je dierenarts of betrokkenen waar je nog mee zit.

Weet dat je op het moment, onder de omstandigheden, je best hebt gedaan. Je hebt dit niet expres gedaan. Je handelt uit positieve intenties.

Accepteer schuldgevoelens, hou ze niet vast, we zijn mensen en maken fouten.

Gebruik je schuldgevoel als les, wat heb ik hiervan geleerd?

Durf over deze gevoelens te praten met een goede vriend/vriendin….

Schrijf een brief naar je dierbare dierenvriend, zo kan je je spijt verwoorden. Lees hem hardop voor. Dierenliefde is onvoorwaardelijk!

Vergeef jezelf!

zonsondergant

Blijft het moeilijk?

Mocht je toch nog vastlopen bij het verwerken en aanvaarden van je schuldgevoelens bij verlies van je huisdier (en/of eventueel andere gevoelens, gedachten…), je verlies nog niet hebben verwerkt, dan mag je steeds vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie of voor een vrijblijvend verkennend gesprek om te kijken hoe ik je hierin verder kan begeleiden.

Email: eviness@outlook.be
Gsm: 0489/17 98 91

Deel dit artikel:

Meer
blogartikelen

Wacht... Ga nog niet weg!

Gratis Weggever

Angst en twijfels om hulp te vragen bij het verlies van je geliefde huisdier?

Ontdek het in dit gratis ebook!

Ebook - Help ik word niet begrepen!